- jacek.g
- Wybór akcesoriów do palenia
- 0 polubień
- 4533 odwiedzin
Wybór odpowiedniego młynka nie należy do najłatwiejszych. Mnóstwo modeli do wyboru, dziesiątki dodatkowych opcji, nietypowy wygląd i zróżnicowane ceny powodują, że wybór jest bardzo trudny. Z poniższego poradnika dowiesz się, jaki młynek do suszu sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku i czym kierować się podczas jego zakupu. Nie wybieraj modelu, który nie spełni Twoich oczekiwań. Wybierz mądrze, zwracając uwagę na wady i na zalety poszczególnych wariantów.
Po co mi w ogóle młynek do suszu?!
WRozdrabnianie suszu i odpowiednie przygotowywanie go do palenia jest bardzo istotne. Podczas mielenia suszu rozdrabniamy go i zmniejszamy jego ziarnistość, tym samym zapewniając większą styczność żaru z jego powierzchnią, co zapewnia zdecydowanie lepsze efekty spalania. Wiele osób wprowadza susz bezpośrednio do fifki bez jego rozdrobnienia, a inni robią to, pocierając między palcami. Obie metody niekorzystnie wpływają na smak dymu i efekty palenia. Dlaczego?
Efekty braku rozdrabniania suszu lub robienia tego w palcach
WWciskając do bletki susz w niezmielonej postaci, nie zapewniamy mu odpowiednich warunków do palenia, co wywołuje kilka niepożądanych efektów. Po pierwsze - zioło znacznie gorzej się pali. Do wnętrza zbitych kawałków suszu nie dostaje się ani powietrze, ani ogień, przez co spalamy głównie ich zewnętrzną powierzchnię, a sam środek pozostaje nietknięty. Po drugie – miażdżenie suszu w palcach powoduje, że część rozdrabniamy, lecz drugą zgniatamy i tworzymy zupełnie niepalne zbitki ziół. Po trzecie – na dłoniach znajduje się pot i inne zanieczyszczenia, które przenosimy wprost do naszego suszu, czym zmieniamy jego smak. Po czwarte – im mniejsze cząsteczki suszu, tym łatwiej wyciągnąć z nich wilgoć i uzyskać właściwe warunki spalania. Im nasze susze roślinne są wilgotniejsze, tym gorzej się palą.
To w takim razie jaki młynek do suszu kupić?
Młynków na rynku są setki, a wszystkie mają jedno, podstawowe zadanie – zmielić susz do postaci niewielkich cząsteczek. Wyróżniamy między innymi takie ich typy:
- Młynki wolnostojące metalowe (aluminiowe) i drewniane. Te dwa warianty to doskonały wybór dla osób, które lubią trwałe i mocne akcesoria, które z pewnością będą sprawdzać się także po wielu latach od ich zakupu. Tego typu grindery są atrakcyjne wizualnie, bywają jednak dość drogie. Nieco tańsze są wersje akrylowe i plastikowe, które również cechują się dobrą wytrzymałością.
- Młynki w formie karty. To bardzo popularne modele, które można mieć zawsze przy sobie. Działają na zasadzie tarki. Są wielkości zwykłej karty bankomatowej, dlatego można je umieścić w każdym portfelu. Wybierz je, jeśli zdarza Ci się mielić susz poza domem.
Jaki młynek do suszu – wolnostojący czy może w formie karty bankomatowej?
WGrindery warto dopasować do swoich własnych wymagań i wybrać takie, które idealnie spełnią się w Twoim przypadku. Jeśli lubisz palić we własnym domu i masz miejsce do przechowywania dużego grindera, wybierz wersję wolnostojącą, najlepiej w wariancie 60 mm. Taki wybór zapewni Ci szybkie zmielenie dużej ilości ziół.
WJeśli jednak częściej niż w domu przebywasz na mieście i lubisz przesiadywać tam, gdzie nie masz dostępu do zwykłego młynka – wybierz tarkę. Większość z nich mieści się w portfelu. Poszczególne modele są wyposażone w ochronne etui, które zapewnia higieniczne warunki przechowywania i zmniejsza ilość zanieczyszczeń pojawiających się na ich powierzchni. W razie potrzeby tarki można łatwo wyczyścić pod bieżącą wodą. Więc jaki młynek do suszu kupić? Taki, który spełni Twoje oczekiwania pod względem funkcjonalności.