Rozpoczęcie przygody z jakąkolwiek aktywnością wiąże się z przyswojeniem na jej temat jak największej wiedzy teoretycznej, którą będzie można wykorzystać np. podczas zakupu urządzenia. W przypadku wapingu używa się różnych określeń, przeważnie zapożyczonych z języka angielskiego, które powinien znać każdy miłośnik wapowania. Na szczęście nie są to słowa trudne do zrozumienia i zapamiętania. W niniejszym poradniku poznasz podstawowe terminy funkcjonujące w świecie waporyzacji, które przydadzą Ci się w zakupie nowego urządzenia, pomogą w udzielaniu się na tematycznych forach, a także ułatwią komunikację z miłośnikami tej aktywności.


Waporyzacja – podgrzewanie suszu do optymalnej temperatury

Waporyzacja to “wyciąganie” z ziół składników aktywnych za pomocą podgrzewania ich do temperatury wynoszącej nawet 220 stopni Celsjusza. Palenie będące najstarszą alternatywą waporyzacji charakteryzuje się wieloma negatywnymi aspektami ze strony zdrowotnej. Dym jest toksyczny i wpływa negatywnie na organizm człowieka, a wskutek zwęglenia części roślin zawartych w suszu powstaje dym o zapachu spalenizny. Co więcej, palenie jest także mało efektywne, dlatego coraz więcej osób wybiera waporyzację.


Waporyzator, waporyzer – urządzenie, od którego wszystko się zaczyna

Rozpoczęcie przygody z waporyzacją wiąże się z zakupem odpowiedniego urządzenia, które służy do podgrzewania suszu bez jego podpalania. Na rynku znajdziemy minimum kilka ich wariantów, które różnią się sposobem realizacji tego procesu, jak i dostępnością, ceną i przeznaczeniem. Waporyzator może być przenośny, wyposażony w stosunkowo pojemną baterię, którego można używać w drodze do pracy, na uczelnię, czy w podróży. Jest niewielki, poręczny i bardzo łatwo go schować nie tylko w plecaku czy kieszeni, lecz także w dłoni. Warianty stacjonarne różnią się od nich wielkością, wydajnością podgrzewania, jak i faktem, iż trzeba dysponować gniazdkiem elektrycznym w celu ich zasilenia. Waporyzator jest także nazywany waporyzerem, a oba te sformułowania funkcjonują w świecie waporyzacji jako określenie tego samego urządzenia.


Kondukcja, konwekcja, hybryda – technologie waporyzatorów

Waporyzatory różnią się między innymi sposobem podgrzewania suszu umieszczonego w ich zasobniku. Rozróżniamy trzy warianty: konwekcyjny, kondukcyjny oraz hybrydowy. Model kondukcyjny charakteryzuje się zastosowaniem podgrzewanych ścianek, które rozgrzewają susz mający z nimi bezpośrednią styczność. Taki wariant wpływa na bardzo szybkie pojawienie się waporu, lecz kosztem nieco gorszego smaku i zarazem także mniejszej wydajności. Wymaga także bardzo dokładnego mielenia ziół. W wariancie konwekcyjnym za podgrzanie ziół odpowiada rozgrzane powietrze i jest to najczęstsze rozwiązanie w wapryzatorach stacjonarnych i niektórych przenośnych. Para wodna powstała wskutek ogrzewania suszu gorącym powietrzem jest smaczna i cechuje się lepszą ekstrakcją substancji aktywnych. Z kolei w modelu hybrydowym znajdują się obie te technologie, co czyni je zazwyczaj najkorzystniejszym zakupem. Często jednak są znacznie droższe niż powyższe, a zarazem także bardziej efektywnym.


Grinder – młynek dla każdego wielbiciela wapowania

Grinder to młynek, który służy do mielenia ziół do ziarnistości odpowiedniej dla danego urządzenia. Mogłoby się wydawać, że młynek to niewielkie i niezbyt skomplikowane akcesorium. Prawda okazuje się jednak zupełnie inna. Grindery występują w wielu formach i wariantach różniących się między sobą stopniem mielenia, czy zastosowanym materiałem oraz kształtem i zarazem także sposobem realizacji tej czynności. Okrągłe młynki są obecnie zdecydowanie najpopularniejsze, lecz coraz częściej wyborem miłośników wapingu są także karty grinder o wielkości tradycyjnej karty bankomatowej lub dowodu osobistego. Łatwo je schować w kieszeni lub portfelu, a efekt ich mielenia jest zawsze zadowalający.

Z kolei grind to poziom zmielenia suszu i im jest mniejszy, tym łatwiej uzyskać z niego pełnię smaku, aromatu oraz substancji aktywnych. Większość osób preferuje najdrobniejszy grind, który sprawdzi się w praktycznie wszystkich waporyzatorach dostępnych na rynku. Średni grind wymaga już zastosowania odpowiedniego urządzenia. Warto sprawdzić to w ulotce dołączonej do opakowania danego waporyzatora.


Vapor – para wodna powstała wskutek podgrzewania suszu

Efektem wapingu, czyli podgrzewania suszu do bardzo wysokiej temperatury bez jego spalenia, jest para wodna bogata w składniki aktywne i aromaty, która nosi nazwę vaporu. Para wodna składa się głównie z minimalnych cząsteczek wody i powietrza, dlatego poza substancjami aktywnymi zawartymi w danym gatunku ziół, nie znajdziemy nic, co mogłoby mieć negatywny wpływ na zdrowie. W tradycyjnym paleniu jest zupełnie inaczej. Substancje smoliste zapychają płuca, zmniejszając ich zdolność pochłaniania powietrza, a także wpływają na działanie całego układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, toksyny kancerogenne mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Komentarze ()
Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania