- CBD i konopie
- 0 polubień
- 401 odwiedzin
Spis treści
- Co to jest water curring i jak działa w przypadku marihuany?
- Korzyści ze stosowania metody water curring dla jakości marihuany
- Krok po kroku: jak stosować water curring w praktyce?
- Często zadawane pytania o water curring
Water curring to proces hartowania wodą, stosowany w celu usunięcia z marihuany niepotrzebnych i niechcianych substancji, takich jak sole mineralne, niektóre związki azotu i chlorofil. Celem zabiegu jest poprawa jakości i smaku marihuany, eliminując jednocześnie ostre i nieprzyjemne aromaty.
Co to jest water curring i jak działa w przypadku marihuany?
Sposób, w jaki się to odbywa, polega na umieszczeniu suszonych pąków marihuany w wodzie, która naturalnie wypłukuje wszelkie niechciane substancje. Po kilku dniach woda jest wylewana, a pąki są suszone.
Korzyści ze stosowania metody water curring dla jakości marihuany
Jako innowacyjna metoda konserwacji zioła, water curring przynosi wiele korzyści dla jakości i smaku marihuany. Proces ten jest znany z efektywnego usuwania niechcianych substancji. W efekcie susz marihuany zyskuje na czystości, co przekłada się na lepszą jakość i łagodniejszy smak końcowego produktu.
Dodatkowo water curring może przyczynić się do dłuższej trwałości i świeżości produktu. Ta metoda zwiększa również efektywność ekstrakcji THC, co stanowi istotną zaletę dla osób stosujących marihuanę w celach medycznych. W rezultacie takie hartowanie zioła oznacza znaczną poprawę jakości i doznań związanych z użyciem suszu.
Co ważne, water curring ułatwia również przechowywanie – susz zmniejsza swoją objętość po hartowaniu wodą, równocześnie zachowując swoje składniki aktywne. Choć niektórzy użytkownicy uważają, że woda wypłukuje również terpeny – odpowiedzialne za aromat suszu – nie są to ilości wystarczające, aby wpłynąć na lecznicze właściwości zioła. Co więcej, redukcja masy przy zachowaniu większości składników aktywnych powoduje, że susz staje się „mocniejszy" – w rezultacie potrzebujemy o wiele mniejszych ilości, by uzyskać te same efekty terapeutyczne.
Krok po kroku: jak stosować water curring w praktyce?
Kiedy już zrozumiesz, co to jest water curring, pora nauczyć się, jak stosować tę technikę w praktyce. Pierwszym krokiem w procesie hartowania marihuany wodą jest przygotowanie potrzebnych narzędzi i materiałów. Potrzebujesz czystej, destylowanej wody (pozwoli to uniknąć wpływu jakichkolwiek minerałów), pojemnika, kawałka gazy, ręczników papierowych do procesu suszenia oraz oczywiście samych pąków marihuany.
- Proces rozpoczyna się od wlania wody do pojemnika. Upewnij się, że zarówno pojemnik, jak i woda są czyste.
- Umieść suszone pąki marihuany w pojemniku z wodą. Powinny być całkowicie zanurzone, aby umożliwić wypłukanie niechcianych substancji z suszu.
- Woda powinna być regularnie wymieniana – najlepiej co 24 godziny przez około 7 dni. Przy każdej wymianie płucz susz na gazie przed jego ponownym zanurzeniem.
- Po upływie tygodnia można przystąpić do suszenia pąków. Wyciągnij susz z wody i osusz na papierowym ręczniku.
- Następnie rozłóż zioło na gazetach lub papierowych ręcznikach, w ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu. Muszą być całkowicie suche, zanim zaczniesz ich używać.
- Po całkowitym wysuszeniu możesz przełożyć zioło do ciemnego i szczelnego pojemnika lub zacząć z niego korzystać.
Często zadawane pytania o water curring
Najczęstszą wątpliwością w przypadku water curring jest jego relacja z pleśnią. Zamoczenie suszu wielu osobom jednoznacznie kojarzy się ze zniszczeniem zioła, powstawaniem pleśni i zapachem stęchlizny. Jednak proces hartowania zioła wodą ma dokładnie odwrotny skutek! Przez wykorzystanie czystej, destylowanej wody, z suszu uwalniane są drobne zanieczyszczenia i związki odpowiedzialne za powstawanie pleśni. Po ponownym wysuszeniu zioło ma jeszcze mniejszą wilgotność i objętość niż przed zanurzeniem – ponieważ zanieczyszczenia, które wcześniej uniemożliwiały usunięcie wody z tkanki rośliny, zostały wypłukane. Wszystko to sprawia, że susz poddany water curring jest mniej podatny na powstawanie pleśni.
Inną kategorią pytań są te dotyczące procesu suszenia – jak długo? W jakich temperaturach i środowisku? Zacznijmy od tego, że zioło należy suszyć w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym, suchym (wilgotność powietrza maksymalnie 50%) miejscu. Lepiej nie używać suszarek, piekarnika lub kaloryferów – przyspieszanie procesu może doprowadzić do utraty właściwości suszu. Ocenę, kiedy zioło jest całkowicie suche, najlepiej przeprowadzić ręcznie – jeśli zgniecione między palcami liście i gałązki kruszą się, a kwiatostany zmieniają w pył, jest to znak, że suszenie może zostać uznane za zakończone, a sam susz – za gotowy do przeniesienia do pojemnika.