Spis treści

Makumba to rodzaj napoju na bazie marihuany. Zapewnia mocny i intensywny haj. Oferuje długotrwałe i przyjemne doznania. Dowiedz się, co to jest makumba i jak zrobić ten niezwykły napój.


Makumba, czyli mleko z konopi – co to jest?

Sposobów na używanie i doświadczanie właściwości konopi indyjskich jest bardzo wiele. Najbardziej popularne to oczywiście palenie i wapowanie. Dużym zainteresowaniem cieszą się także przepisy na edibles, czyli produkty spożywcze z dodatkiem marihuany.

Jednym z takich produktów, które można przygotować samodzielnie we własnym domu, jest makumba. Ta egzotycznie brzmiąca nazwa odnosi się do napoju sporządzonego na bazie surowca konopnego, najczęściej liści i łodyg lub kwiatów.

Proces przygotowania makumby jest prosty i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu, a efekty, jakie daje napój, zadowolą nawet najbardziej doświadczonego stonera.

Jak zrobić makumbę? Przygotuj składniki i materiały

Mleko z konopi indyjskich to bardzo popularny i często wykorzystywany przepis na edibles. Podobnie jak w przypadku masła konopnego, bardzo ważną rolę odgrywają odpowiednie proporcje wszystkich składników. Jednym z błędów jest użycie zbyt dużej lub zbyt małej ilości suszu, co zdecydowanie zmienia właściwości gotowego produktu.

Do przygotowania makumby z marihuany, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2,5 grama suszonych topów lub 20-30 gramów suszonych liści,
  • 1 litr czystej wody,
  • 1 litr mleka 3,5%,
  • 2-3 łyżki masła.

Nie zapomnij o przygotowaniu również wszystkich niezbędnych materiałów:

  • garnek,
  • sito z drobnymi oczkami,
  • drewniana łyżka,
  • szklana butelka do przelania makumby.
jak zrobić makumbę

Oczyszczanie materiału roślinnego – jak to zrobić?

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie magicznego nektaru z konopi, musisz dokładnie oczyścić i wygotować materiał roślinny. W ten sposób pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń, kurzu, owadów i kwaśnego w smaku chlorofilu.

Kannabinoidy są hydrofobowe, zatem nie musisz się obawiać, że utracisz je podczas wygotowywania. Substancje aktywne zawarte w konopiach, w tym psychoaktywne THC są rozpuszczalne w tłuszczach. Stąd właśnie w przepisie na makumbę musi znaleźć się pełnotłuste mleko oraz masło.

Oczyszczanie suszu w kilku prostych krokach:


  • umieść konopie w garnku i zalej 1 litrem zimnej wody,
  • postaw garnek na kuchence i doprowadź do wrzenia,
  • po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj przez 10 minut,
  • po tym czasie zdejmij garnek i wylej wodę na sitko.

Przygotowanie makumby – instrukcja krok po kroku

Po wygotowaniu surowiec roślinny jest czysty i pozbawiony niepożądanych substancji. Dzięki temu makumba będzie delikatna w smaku oraz wolna od wszelkich chemikaliów. Po oczyszczeniu zioła możesz przystąpić do przygotowania mleka z konopi.

  • Wygotowane części rośliny umieść w garnku i zalej 1 litrem mleka,
  • postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do zagotowania,
  • po zagotowaniu szybko zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę,
  • w międzyczasie dodaj 2-3 łyżki masła,
  • często mieszaj mleko za pomocą drewnianej łopatki, by zapobiec zagotowaniu i przypaleniu,
  • na koniec zdejmij garnek z kuchenki i przelej zawartość do szklanej butelki przez sitko.

Po ostudzeniu możesz umieścić przegotowaną makumbę w lodówce. Czas przydatności do spożycia zależy od daty ważności mleka, które wykorzystałeś do produkcji. Konopne mleko warto przechowywać w nieprzezroczystej butelce, która ochroni kannabinoidy przed degradacją.

Jak spożywać mleko z marihuany?

Podczas spożywania mleka z marihuany należy zachować szczególną ostrożność. Podobnie jak w przypadku ciast, ciasteczek oraz innych produktów z dodatkiem zioła, efekty nie pojawiają się natychmiast, jak po użyciu lufki, bonga, czy waporyzatora. Na dodatek, odurzenie utrzymuje się znacznie dłużej, dlatego nie przesadzaj z ilością mleka.

Zdecydowanie radzimy zacząć od jak najmniejszej ilości makumby. 1/4 szklanki to zupełnie wystarczająca ilość, szczególnie dla osób początkujących. Jeśli po 1-2 godzinach efekty nie pojawią się lub będą zbyt słabe, możesz wypić kolejne ćwierć szklanki.

Jakich efektów można się spodziewać?

Efekty odurzające po spożyciu makumby, podobnie jak w przypadku innych edibles, przychodzą z opóźnieniem. Mleko z marihuany musi przebyć długą drogę przez przewód pokarmowy, zanim składniki aktywne trafią do krwioobiegu.

Ich działanie może być naprawdę intensywne, tym bardziej że enzymy wątrobowe metabolizują THC i powodują wytwarzanie jeszcze mocniejszego związku zwanego 11-Hydroksy-THC.

Działanie psychoaktywne zależy również od szczepu konopi użytego do wytworzenia mleka. Makumba ze szczepów indica ma mocne działanie odurzające, daje uczucie euforii i szczęścia. Po jakimś czasie następuje głębokie odprężenie i relaks. Może być skuteczne w łagodzeniu stresu i dolegliwości bólowych.

Mleko ze szczepów sativa lub hybrydowych odczuwalnie zwiększa poziom energii i ożywia umysł. Stymuluje procesy myślowe i poprawia kreatywność. Z kolei makumba z konopi siewnych bogatych w CBD stosowana jest głównie ze względu na prozdrowotne właściwości kannabidiolu i nie wywołuje efektu odurzającego.

mleko z marihuany
Komentarze ()
Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania