- Vaporshop
- CBD i konopie
- 0 polubień
- 18493 odwiedzin
Spis treści
- Makumba, czyli mleko z konopi – co to jest?
- Jak zrobić makumbę? Przygotuj składniki i materiały
- Oczyszczanie materiału roślinnego – jak to zrobić?
- Przygotowanie makumby – instrukcja krok po kroku
- Jak spożywać mleko z marihuany?
- Jakich efektów można się spodziewać?
Makumba to rodzaj napoju na bazie marihuany. Zapewnia mocny i intensywny haj. Oferuje długotrwałe i przyjemne doznania. Dowiedz się, co to jest makumba i jak zrobić ten niezwykły napój.
Makumba, czyli mleko z konopi – co to jest?
Sposobów na używanie i doświadczanie właściwości konopi indyjskich jest bardzo wiele. Najbardziej popularne to oczywiście palenie i wapowanie. Dużym zainteresowaniem cieszą się także przepisy na edibles, czyli produkty spożywcze z dodatkiem marihuany.
Jednym z takich produktów, które można przygotować samodzielnie we własnym domu, jest makumba. Ta egzotycznie brzmiąca nazwa odnosi się do napoju sporządzonego na bazie surowca konopnego, najczęściej liści i łodyg lub kwiatów.
Proces przygotowania makumby jest prosty i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu, a efekty, jakie daje napój, zadowolą nawet najbardziej doświadczonego stonera.
Jak zrobić makumbę? Przygotuj składniki i materiały
Mleko z konopi indyjskich to bardzo popularny i często wykorzystywany przepis na edibles. Podobnie jak w przypadku masła konopnego, bardzo ważną rolę odgrywają odpowiednie proporcje wszystkich składników. Jednym z błędów jest użycie zbyt dużej lub zbyt małej ilości suszu, co zdecydowanie zmienia właściwości gotowego produktu.
Do przygotowania makumby z marihuany, będziesz potrzebować następujących składników:
- 2,5 grama suszonych topów lub 20-30 gramów suszonych liści,
- 1 litr czystej wody,
- 1 litr mleka 3,5%,
- 2-3 łyżki masła.
Nie zapomnij o przygotowaniu również wszystkich niezbędnych materiałów:
- garnek,
- sito z drobnymi oczkami,
- drewniana łyżka,
- szklana butelka do przelania makumby.
Oczyszczanie materiału roślinnego – jak to zrobić?
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie magicznego nektaru z konopi, musisz dokładnie oczyścić i wygotować materiał roślinny. W ten sposób pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń, kurzu, owadów i kwaśnego w smaku chlorofilu.
Kannabinoidy są hydrofobowe, zatem nie musisz się obawiać, że utracisz je podczas wygotowywania. Substancje aktywne zawarte w konopiach, w tym psychoaktywne THC są rozpuszczalne w tłuszczach. Stąd właśnie w przepisie na makumbę musi znaleźć się pełnotłuste mleko oraz masło.
Oczyszczanie suszu w kilku prostych krokach:
- umieść konopie w garnku i zalej 1 litrem zimnej wody,
- postaw garnek na kuchence i doprowadź do wrzenia,
- po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj przez 10 minut,
- po tym czasie zdejmij garnek i wylej wodę na sitko.
Przygotowanie makumby – instrukcja krok po kroku
Po wygotowaniu surowiec roślinny jest czysty i pozbawiony niepożądanych substancji. Dzięki temu makumba będzie delikatna w smaku oraz wolna od wszelkich chemikaliów. Po oczyszczeniu zioła możesz przystąpić do przygotowania mleka z konopi.
- Wygotowane części rośliny umieść w garnku i zalej 1 litrem mleka,
- postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do zagotowania,
- po zagotowaniu szybko zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę,
- w międzyczasie dodaj 2-3 łyżki masła,
- często mieszaj mleko za pomocą drewnianej łopatki, by zapobiec zagotowaniu i przypaleniu,
- na koniec zdejmij garnek z kuchenki i przelej zawartość do szklanej butelki przez sitko.
Po ostudzeniu możesz umieścić przegotowaną makumbę w lodówce. Czas przydatności do spożycia zależy od daty ważności mleka, które wykorzystałeś do produkcji. Konopne mleko warto przechowywać w nieprzezroczystej butelce, która ochroni kannabinoidy przed degradacją.
Jak spożywać mleko z marihuany?
Podczas spożywania mleka z marihuany należy zachować szczególną ostrożność. Podobnie jak w przypadku ciast, ciasteczek oraz innych produktów z dodatkiem zioła, efekty nie pojawiają się natychmiast, jak po użyciu lufki, bonga, czy waporyzatora. Na dodatek, odurzenie utrzymuje się znacznie dłużej, dlatego nie przesadzaj z ilością mleka.
Zdecydowanie radzimy zacząć od jak najmniejszej ilości makumby. 1/4 szklanki to zupełnie wystarczająca ilość, szczególnie dla osób początkujących. Jeśli po 1-2 godzinach efekty nie pojawią się lub będą zbyt słabe, możesz wypić kolejne ćwierć szklanki.
Jakich efektów można się spodziewać?
Efekty odurzające po spożyciu makumby, podobnie jak w przypadku innych edibles, przychodzą z opóźnieniem. Mleko z marihuany musi przebyć długą drogę przez przewód pokarmowy, zanim składniki aktywne trafią do krwioobiegu.
Ich działanie może być naprawdę intensywne, tym bardziej że enzymy wątrobowe metabolizują THC i powodują wytwarzanie jeszcze mocniejszego związku zwanego 11-Hydroksy-THC.
Działanie psychoaktywne zależy również od szczepu konopi użytego do wytworzenia mleka. Makumba ze szczepów indica ma mocne działanie odurzające, daje uczucie euforii i szczęścia. Po jakimś czasie następuje głębokie odprężenie i relaks. Może być skuteczne w łagodzeniu stresu i dolegliwości bólowych.
Mleko ze szczepów sativa lub hybrydowych odczuwalnie zwiększa poziom energii i ożywia umysł. Stymuluje procesy myślowe i poprawia kreatywność. Z kolei makumba z konopi siewnych bogatych w CBD stosowana jest głównie ze względu na prozdrowotne właściwości kannabidiolu i nie wywołuje efektu odurzającego.