Jak palić z bongo? poradnik



Palenie z bongo ma już długą historię, ale osoby, które wcześniej nie miały z tym styczności, mogą nie do końca wiedzieć, na czy ono polega. Jest to bardzo łatwy i wygodny, a przede wszystkim najmniej inwazyjny dla zdrowia, sposób palenia suszu roślinnego, o czym można przekonać się dzięki temu poradnikowi.

 

Na wstępie wyjaśniamy, że istnieją różne rodzaje fajek wodnych, od klasycznychszklanychprzez bardziej zaawansowane – z filtracją, po akrylowe – silikonowe. Jednak w budowie najbardziej typowego bonga możemy wyróżnić:



  • ustnik – pozwala on na zaciąganie się dymem i jest wyprofilowany w taki sposób, aby dało się go szczelnie zakryć ustami;
  • komora – znajduje się tuż pod ustnikiem i podczas palenia suszu zapełnia się dymem,
  • cybuch – rurka wychodząca ze zbiornika wody w fajce, której górna część jest nabijana materiałem roślinnym, a dolna zanurzona w wodzie;
  • sprzęgło – mały otworek spustowy w górnej części zbiornika na wodę, który zakrywany jest palcem podczas palenia i odkrywany po zebraniu się odpowiedniej ilości dymu w komorze;
  • zbiornik na wodę – spora przestrzeń do wypełnienia wodą, w której dochodzi do schłodzenia i przefiltrowania dymu.

 

Skoro znamy już podstawy budowy fajek wodnych, to nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się za palenie. Zanim to jednak zrobimy, należy odpowiednio przygotować bongo. Jak to zrobić?



Przygotowanie bongo do palenia

1. Wypełniamy bongo wodą

Podstawą przygotowania naszej fajki wodnej, jest oczywiście, wypełnienie jej wodą. Woda musi być przede wszystkim czysta, o temperaturze pokojowej. Nalewamy ją przez ustnik tak, aby mniej więcej zakryła 2/3 długości cybucha. Aby mieć pewność, że nie nalaliśmy zbyt dużo wody, wystarczy zaciągnąć się bez rozpalania suszu i sprawdzić, czy woda nie dociera do ust w trakcie tego procesu. Jeśli tak się dzieje, wystarczy odlać niewielką jej ilość i ponowić próbę.

2. Rozdrabniamy susz i nabijamy nim cybuch

Kolejnym krokiem jest przygotowanie suszu. Kwiatostan rozdrabniamy w palcach lub mielimy go za pomocą młynka. Można dodać trochę tytoniu (do 15%), aby susz lepiej się palił, ale trzeba mieć świadomość tego, że fajka w takim przypadku szybciej będzie się brudziła.

Teraz nabijamy naszą fajkę poprzez umieszczenie suszu w górnej części cybucha. To, ile kwiatostanu włożymy, zależy od osobistych potrzeb, ale warto pamiętać o tym, aby nie ubijać na siłę. Mocno zbity susz trudno będzie się spalać.

 


Palenie z wykorzystaniem bongo (lub fajki wodnej)

Zaczynamy palenie naszego suszu. Fajkę wystarczy chwycić ręką w dolnej części komory, szczelnie przytknąć usta do ustnika (nie wkładamy go do ust), a następnie zatkać palcem sprzęgło, zacząć rozpalanie suszu drugą ręką i zaciągać ustnikiem powietrze. Kiedy komora wypełni się dymem, po prostu otwieramy sprzęgło i zaciągamy się czystym dymem.

Mamy nadzieję, że zaprezentowany przez nas poradnik, jak prawidłowo korzystać z bonga, wyjaśnił i rozwiał wszelkie wątpliwości dotyczące tego tematu. W razie jakichkolwiek pytań, w kwestii doboru odpowiedniego bonga dla siebie, jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zawsze chętnie służymy radą i pomocą. Serdecznie zapraszamy!

 




Nie wszystko jasne?


Jeśli powyższy artykuł nie wyjaśnił wszystkich wątpliwości, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami, którzy chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania

Komentarze ()

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania

Ta strona używa plików cookies w celach analitycznych
zapoznaj się z polityką prywatności.