Spis treści

Co to jest bongo? To jedna ze zdrowszych alternatyw dla tradycyjnego palenia. Bongo nazywane jest także fajką wodną, służy do palenia różnego rodzaju ziół, takich jak trawa cytrynowa, mięta, rumianek czy susz CBD. Cały sekret bonga tkwi w filtracji wodnej, której zadaniem jest oczyszczanie dymu z substancji smolistych oraz innych zanieczyszczeń, które są typowe dla klasycznej metody palenia. Dowiedz się, więcej o bongojak działa oraz jak wygląda.


Czym jest bongo i jak wygląda?

Bongo na pierwszy rzut oka wygląda jak ozdoba – wazon z dodatkową rurką o nieco powykręcanej konstrukcji. Fajki wodne składają się z:

  • Ustnika – otwór w górnej części, który przykłada się do ust,
  • Cybucha – element, w którym umieszcza się susz. Jego jedna część zanurzona jest w wodzie, dzięki czemu może przenosić do niej dym, który następnie jest filtrowany,
  • Dzban – do niego wlewa się wodę,
  • Komora – to w niej gromadzony jest dym przeznaczony do wdychania,
  • Sprzęgło – opcjonalny otwór w ściance bonga. W czasie palenia zakrywa się go palcem, aby komora mogła wypełnić się dymem.

Wiesz już, jak wygląda podstawowe bongo. Co to jest jednak dyfuzor? To dodatkowa część filtrująca dym. Umieszczana jest pod komorą. Fajki wodne mogą być także wyposażone w uchwyt na lód, który pozwala na umieszczeniu w ich wnętrzu kostek lodu, które dodatkowo schładzają dym.


Jak działa bongo? Jak go używać?

Przejdźmy teraz do najważniejszej kwestii, czyli tego, jak działa bongo. Przed pierwszym użyciem fajki wodnej, umyj ją dokładnie. To trochę tak jak z nowym sprzętem kuchennym. Jeśli masz już używane bongo, po prostu usuń z niego kurz czy inne nieczystości. Zobacz, jak używać bongo.

  • Krok 1: Wypełnij dzban wodą w temperaturze pokojowej, wlewając ją przez ustnik. Staraj się używać wody przefiltrowanej, która jest pozbawiona smaku chloru oraz zawiera dużo kamienia. Woda powinna wypełniać dzban do ok. 2-2,5 cm dolnej części cybucha. Jeśli Twoje bongo ma dyfuzor, je również napełnij wodą.
  • Krok 2: Jeśli chcesz, możesz dodać do wody lodu, dzięki czemu wyprodukowana para będzie o wiele przyjemniejsza. Uważaj, by podczas wrzucania nie uszkodzić rurkę i cybucha, najlepiej je wyjmij.
  • Krok 3: Czas na przygotowanie suszu. Rozdrobnij go za pomocą grindera. Pamiętaj, aby zioła nie były zbyt drobno zmielone, ponieważ przedostaną się do dzbana i wybrudzą wodę. Następnie umieść susz w cybuchu. Należy ubić go delikatnie. Pamiętaj, aby nie upychać nic na siłę, ponieważ wówczas dym będzie wydobywał się na zewnątrz.
  • Krok 4: Umieść bongo na stole lub innej płaskiej powierzchni. Jeśli masz model ze sprzęgłem, zatkaj otwór jednym palcem. Brak przykrycia sprzęgła sprawi, że para wyleci na zewnątrz. Następnie przyłóż usta do ustnika – tak, by stworzyć szczelne połączenie, umożliwiające wciąganie dymu.
  • Krok 5: Zbliż zapaloną zapalniczkę do cybucha, rozgrzej susz i zasysaj powietrze. Kiedy zauważysz, że zioła są rozpalone, zgaś ogień. Teraz usuń palec ze sprzęgła i ropocznij wdech.

Po zakończeniu sesji nie zapomnij o umyciu bonga! Możesz skorzystać ze specjalnych środków lub domowych sposób.

Komentarze ()
Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania